Franesa Logo
Kontakt

Košík

Česká koruna (Kč) - CZK
  • Česká koruna (Kč) - CZK
  • Euro (€) - EUR
25. 3. 2020

O epidemiích a infekcích - Rudolf Steiner

Citát Rudolfa Steinera o epidemiích a infekcích z 5.5.1914 (GA 154)

Naše doba má jak známo strach, který je možné zcela oprávněně přirovnat ke středověké hrůze ze strašidel. Jde o dnešní strach z bacilů.  Oba druhy strachu jsou z věcného hlediska zcela totéž....to co je dnes třeba zdůraznit, je to, že bacily se stávají nebezpečnými jen tehdy, když je o ně pečováno. Pečovat o bacily by se nemělo. Jistě, v tom nám dají za pravdu i materialisté, když vyslovíme požadavek, že by se o bacily nemělo pečovat.
Ale když půjdeme dál a z hlediska skutečné duchovní vědy budeme hovořit o tom, čím je o bacily pečováno nejlépe, pak už souhlasit nebudou - ti materialisté. Bacily jsou nejintensivněji opečováni, pokud si člověk do spánku nebere nic jiného než materialistické smýšlení. … Není lepší prostředek, jak opečovávat bacily, než spát pouze s materialistickým smýšlením. Tedy popravdě řečeno, je ještě nejméně jeden prostředek, který je stejně dobrý jako tento. A to je, žít v epicentru nějaké epidemické a nebo endemické nemoci a nepřijímat ze svého okolí nic jiného než obrazy nemoci, které má kolem sebe a je plně zahlcen pocitem strachu z této nemoci. To je stejně dobré.
Jestliže se člověk nezmůže na nic jiného, než je strach z nemocí … a s myšlenkou strachu usíná do noci, pak se v duši vyvolají nevědomé obrazy, imaginace, které jsou proniknuty strachem. To je dobrý prostředek, kterým je možné bacily pěstovat a opečovávat.
Pokud člověk zmírní strach například činorodou láskou a pomocí, při které trochu zapomene, že by se mohl nakazit … pak oslabí i péči o bacily.

Obchod

Zobrazen 355. – 360. z 385 výsledků

Odběr novinek