Kontakt

Košík

VČELAŘENÍ VSTŘÍCNÉ KE VČELÁM

Obálka originálu knihy v němčině

Ukázky z německého originálu

Informace ke knize

  • Ucelená práce o ekologickém včelařství. Odborné znalosti z první ruky od průkopníka ekologického včelaření. Pokyny krok za krokem pro začátečníky i profesionály. 
  • Kniha je plnobarevná s množstvím obrázků.
  • Má 176 stran.
  • Kniha v originále vyšla ve vydavatelství GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH v Mnichově v roce 2016 s názvem Bienengemäß imkern: Das Praxis-Handbuch. Vroce 2020 vyšlo již 5.vydání této knihy.
  • Autoři jsou průkopníky ekologického včelaření Günter Friedmann (profesionální včelař s více než 30letou zkušeností)Angelika Sust
  • Knihu v originále najdete zde.

Obsah knihy

  • Předmluva prof. dr. Jürgena Tautze
    • Předmluva Güntera Friedmanna
  • Včela – politické zvíře
    • Jak se včelám vede?
    • Stačí jen včelařit ekologicky?
  • Praxe včelaření podle potřeb včel
  • Výběr stanoviště
    • Co je dobré stanoviště?
    • Problém málo kvetoucích krajin
    • Jak najít stanoviště odpovídající potřebám včel
    • Je kočovné včelaření alternativou?
  • Včely a úly
    • Existuje „ideální“ úl?
    • Co je to brtnictví?
    • Jaký úl se ke mně hodí?
    • Diskuse k mateří mřížce
    • Základní prvky extenzivního a ke včelám vstřícného včelaření
  • Rozmnožování včelstev
    • Proces rojení
    • Jak konkrétně probíhá rojení?
    • Metody potlačení rojového procesu
    • Roj nebo med?
    • Jak přistupovat k rojovému procesu s ohledem na potřeby včel
    • Rozmnožování včelstev v souladu s potřebami včel
    • Množení včelstev a tvorba mladých včelstev (oddělků)
    • Záložní mini-plus včelstvíčka
  • Technika odchovu a plemenný výběr
    • Metody selekce
    • Rudolf Steiner o umělém odchovu matek
    • Selekce v souladu s potřebami včel
    • Včelaření s prostorově omezeným plodištěm
    • „Tmavá včela“
  • Vosk a dílo
    • Význam voskového díla
    • Přirozené dílo ve vstřícném chovu včel
    • Včelstvo jako organismus
    • Získávání a zpracování vosku
  • Med a jeho sklizeň
    • Med jako potravina
    • Získávání medu a jeho zpracování
  • Krmení a zazimování
    • Proč krmíme?
    • Jak správně krmit?
    • Co je podstatou krmení odpovídajícího potřebám včel?
  • Roztoč Varroa destructor a tlumení varroázy
    • Roztoč Varroa destructor
    • Diagnostika varroózy
    • Ošetření proti varroóze
    • Tlumení varroózy organickými kyselinami
  • Perspektivy budoucnosti – možná východiska z krize
    • Život s kleštíkem
    • Šlechtění včely tolerantní ke kleštíkovi?
    • Jak dál?

Pokud Vás kniha zaujala, rádi vám dáme vědět, až vyjde. Prosím napište nám.

Pokud byste chtěli v knize inzerovat své služby či produkty, o možnostech se dozvíte zde.

Kontakt na nás:

franesa@franesa.cz

Mobil na Petra Vitoucha: +420 603 268 987

Rád vám zodpovím vaše dotazy.

Odběr novinek